Modern lakásokhoz okos ajtózár

Világunk rohamosan fejlődik, így napjainkban számos okos eszköz közül válogathatunk (pl.: egyre elterjettebbek a modern fürdőszoba bútorokba építette radaros világítás kapcsolok), ezért nem véletlen, hogy ma már okos otthonok is a rendelkezésünkre állnak. Meglévő ingatlanok okosítását is el lehet végezni, tehát mindez nem csak az újépítésű házak kapcsán jöhet szóba. A modern otthonok ajtajába kerülhet okos ajtózár is, ami biztonság tekintetében is jobbnak bizonyul, mint a hagyományos, ráadásul kényelmesebb megoldást kínál.

Okos ajtózár

Az okos ajtózárak jellemzően kompatibilisek a korábban megjelent zárakkal, gyakorlatilag ezeknek a helyére kerülnek beszerelésre, amit mi magunk is el tudunk végezni.

Az okos ajtózárak többféle módon is működhetnek, például NFC kártyával vagy kóddal, esetleg ujjlenyomattal, de távolról az okostelefonunkkal is vezérelhetőek.

A számzárral rendelkező okos ajtózár PIN kód megadásával nyílik, ezáltal az ajtónyitás teljes mértékben személyre szabható. Ezeknél azt is meg lehet adni, hogy ki és mikor léphet be a lakásba. Irodákban is előszeretettel választanak ilyen ajtókat, hiszen azt is megadhatják, hogy mondjuk a takarító kedd reggel 8 és 10 között léphet be a területre.

NFC kártyás ajtóval is találkozhattunk már, hiszen a szállodákban többnyire effélék vannak. Ezeknél nincs más teendőnk, mint a kártyát a megfelelő helyre érinteni és már nyílik is az ajtó. Az ujjlenyomatos ajtóknak is rengeteg előnyük van, például nem kell többé hosszú perceken keresztül keresnünk a kulcsot és a kulcsmásolással sem lesz többé problémánk. Ráadásul több, mint 100 ujjlenyomat állítható be rajta.